Politieke partij FARC roept ex-guerrillero’s op om de wapens niet op te nemen

De leiders van de politieke partij FARC, die is ontstaan uit de gelijknamige guerrillabeweging, hebben hun leden opgeroepen om de wapens niet op te nemen, maar de vrede te bewaren.

Rodrigo Londoño (foto), dé leider van de voormalig guerrillabeweging en nu huidig partijvoorzitter, nodigde ‘eenieder die in de verleiding zou komen om na te denken, te bezinnen en zorgvuldig de realiteit te analyseren, alvorens te beslissen om een dergelijke vergissing te begaan’.

Vorige week kondigde voormalige FARC-commandant Luciano Marín Arango alias Iván Márquez in een videoboodschap ‘een nieuwe etappe in de strijd’ aan. Iván Márquez en andere commandanten zoals Seuxis Paucias Hernández, alias “Jesús Santrich” en Hernán Darío Velásquez, alias “El Paisa”, grijpen opnieuw naar de wapens. De groep wil zich verzetten tegen de onderdrukking van de Colombiaanse regering, die het vredesverdrag met de FARC heeft geschonden.

Marquez verklaarde bereid te zijn om samen te werken met de marxistische guerrillabeweging ELN (Ejército de Liberación Nacional) om de strijd tegen de Colombiaanse regering te versterken. Als reactie op de videoboodschap van Marquez, kondigde president Ivan Duque een offensief tegen de voormalige commandanten van de FARC aan. Nog geen dag later kwam de president met een mededeling dat negen FARC-dissidenten in departement Caquetá zijn gedood door het leger.

Bron :
Foto:elnuevodiario