Politieke partij FARC verandert van naam

De politieke partij FARC, die werd opgericht na de demobilisatie van de guerrillabeweging met hetzelfde acroniem, zal zijn naam veranderen in Partido Communes, zo heeft de partij zondag bekend gemaakt.

Het besluit om de naam te veranderen werd genomen tijdens de tweede nationale vergadering van de partij, die drie dagen duurde tot en met zondag.

“Onze nieuwe naam is COMUNES,” zei de partij op Twitter. “Het is een echte en transformatieve inzet voor de vrede van Colombia gemaakt door het gewone volk.”

De linkse guerrillabeweging Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) ondertekende in 2016 een vredesakkoord met de Colombiaanse regering. De ondertekening van het akkoord maakte een einde aan de rol van de FARC-guerrilla’s in een meer dan 50 jaar durend conflict dat meer dan 260.000 doden en miljoenen ontheemden tot gevolg had.

De politieke partij die uit het vredesakkoord is voortgekomen, de Revolutionary Alternative Common Force, had de FARC-afkorting van de gedemobiliseerde rebellengroep behouden.

Partijvoorzitter Rodrigo Londoño alias Timocheko liet voor de vergadering al weten de naam te willen veranderen: “We schamen ons niet voor de naam of wie we waren, we geloven gewoon dat het een naam is die wordt geassocieerd met andere tijden, met een ander historisch moment, met de uitgestorven guerrillabeweging, die schade, doden en geweld veroorzaakte.”

Bron :
Foto:Eltiempo