President Duque belooft snelle wederopbouw van het door Iota verwoeste eiland Providencia

President Ivan Duque beloofde dinsdag het eiland Providencia, dat door categorie 5-orkaan Iota werd geteisterd, binnen 100 dagen weer op te bouwen.

“Dit is een ongekende gebeurtenis in het land. Wat begon als een tropisch onweer werd een categorie 5-orkaan, die nooit op Colombiaans grondgebied was gezien,” vertelde de president op de staatszender.

Gezien de mate van vernietiging in Providencia, waar zo’n 6.000 inwoners wonen, is het idee “om de grootste transformatie in een periode van 100 dagen of minder te lanceren”, aldus Duque.

“Zodra de weersomstandigheden in de archipel van San Andres en Providencia verbeteren zullen de schepen en de vliegtuigen met humanitaire hulp naar het gebied worden gestuurd”, zei Duque.

Maandag maakte Iota het eerste dodelijke slachtoffer op het Colombiaanse eiland Providencia en verwoeste en beschadigde volgens Duque 98 procent van de infrastructuur op het eiland.

“Het is een zeer grote uitdaging,” zei de president. Elektriciteit en telecommunicatie moet worden hersteld en het vliegveld en de havens vrijgemaakt worden, indien nodig, te herstellen om de levering van humanitaire hulp toe te staan.

Eerder deze maand raakte de Orkaan Eta de archipel, die materiële schade en een aantal daklozen achterliet.

Bron :
Foto:elpais.com.co