President Duque beveelt leger wegblokkades op te heffen

President Iván Duque heeft maandag het leger opgedragen hun “maximale operationele capaciteit” in te zetten om de wegblokkades te ontmantelen die door betogers zijn opgeworpen tijdens de afgelopen 20 dagen van demonstraties.

“Er bestaat in Colombia geen recht om wegen te blokkeren; geen recht om de rechten van anderen aan te tasten. Ik heb de openbare macht opdracht gegeven de wegen in het land vrij te maken, in samenwerking met burgemeesters en gouverneurs, en met strikte inachtneming van de mensenrechten”, aldus Iván Duque in een verklaring.

De protesten in Colombia, die op 28 april begonnen tegen het inmiddels ingetrokken voorstel van de regering voor een belastinghervorming, eisen onder meer ook de stopzetting van het politiegeweld, de intrekking van het project voor de hervorming van de gezondheidszorg, dat privatiseringen omvat; de versterking van een massale vaccinatie tegen Covid-19 en een basisinkomen van ten minste een maandelijks wettelijk minimumloon.

De president zei dat hij zijn besluit baseerde op het feit dat vreedzaam protest is toegestaan in Colombia, maar illegale wegversperringen hebben miljoenen burgers getroffen die niet in staat zijn geweest om hun producten te krijgen. “We hebben ook gezien welke gevolgen dit heeft gehad voor de circulatie van voedsel, waardoor hele steden zijn leeggelopen”, zei Duque.

Hij kondigde ook aan dat er vanaf 1 juli een werkgelegenheidsprogramma zal zijn voor jongeren tussen 18 en 28 jaar, waarbij 25 procent van hun salaris zal worden gesubsidieerd.

De regering is de demonstranten blijven vragen de wegblokkades te staken omdat deze van invloed zijn op de gehavende economie van het land, die niet voor 100 procent heeft kunnen functioneren als gevolg van de blokkades die zijn ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De economische verliezen in 15 dagen worden geschat op ongeveer 1,7 miljard dollar volgens de regering.

Ondertussen heeft een delegatie van de regering, onder leiding van de Hoge Commissaris voor de Vrede Miguel Ceballos, voor de tweede achtereenvolgende dag een ontmoeting gehad met het Nationaal Stakingscomité met als doel een onderhandelingstafel aan te leggen om een uitweg uit de sociale crisis van het land te vinden.

Het Nationaal Stakingscomité beschuldigde de regering ervan “niet te willen onderhandelen” of “garanties te willen bieden” voor de protesten. “De nationale regering erkent niet de ernst en de dimensie van het staatsgeweld tegen demonstranten. Zij erkent niet de gevallen die door mensenrechtenorganisaties zijn gemeld”, aldus het comité, die voor woensdag opnieuw een landelijke staking heeft uitgeroepen.

Het Nationaal Stakingscomité zei dat de “echte reactie” die ze maandag van de regering kreeg op haar verzoeken om onderhandelingen te beginnen “bruut politiegeweld” was in de gemeente Yumbo in het zuidwesten van Colombia, waar een persoon is overleden en ten minste 22 gewond zijn geraakt.

Volgens de plaatselijke autoriteiten braken er zondagnacht rellen uit in de stad in de buurt van Cali toen mensen probeerden een politiebureau te vernielen, wat botsingen tussen burgers uitlokte en ertoe leidde dat de oproerpolitie (Esmad) ingreep.

Maandag werd ook een explosie gemeld in de buurt van het hoofdkantoor van het staatsoliebedrijf Ecopetrol, maar tot dusver zijn er geen meldingen van gewonden of doden.

“Ik wil de nationale regering vragen een einde te maken aan deze situatie van geweld en agressie tegen mijn gemeenschap, tegen mijn gemeente. Wij, yumbeños, zijn vredelievende mensen, hardwerkend. Ik dank de internationale organisaties die naar Yumbo zijn gekomen om de vrijheid van meningsuiting tijdens het protest te waarborgen”, aldus de burgemeester van Yumbo, Jhon Jairo Santamaría, in een verklaring.

Om het hoofd te bieden aan de protesten die maandag aanhielden met rellen in steden als Yumbo en Neiva en vreedzame zitacties in andere gemeenten, heeft de regering een panel in het leven geroepen om de garanties voor openbare demonstraties te evalueren.

Bron :
presidencia.gov.co