President Duque biedt excuses aan nadat politiecadetten zich als nazi’s hebben verkleed

President Ivan Duque heeft zijn verontschuldigingen aangeboden nadat politiecadetten waren afgebeeld gekleed in nazi-uniformen als onderdeel van een “culturele uitwisseling”. Het hoofd van de academie is ontslagen.

Deelnemers aan een bijeenkomst op de politieschool Simón Bolívar in de gemeente Tuluá in het departement Valle del Cauca, Hebben naast truien met het opschrift politie en Duitse vlaggen uniformen met hakenkruizen gebruikt. Een persoon had zich verkleed als Adolf Hitler en had een Duitse herder bij zich, zo is te zien op foto’s op sociale media.

De school plaatste foto’s van de activiteit op haar accounts op sociale media. Dat leverde vrijdag grote verontwaardiging op in binnen- en buitenland. Iván Duque, die begin november nog in Israël was voor een driedaags staatsbezoek om de banden tussen beide landen te verstevigen, zag zich door de escalatie genoodzaakt tot een publiekelijke afkeuring en verontschuldiging.

“Elke verontschuldiging voor het nationaal-socialisme is onaanvaardbaar en ik veroordeel iedere bijeenkomst waarbij symbolen worden gebruikt die verwijzen naar degenen die verantwoordelijk waren voor de Holocaust”, twitterde de president Iván Duque van het Zuid-Amerikaanse land vrijdag (lokale tijd). “Antisemitisme heeft geen plaats in de wereld.”

De politie verklaarde dat de activiteit educatief was en dat de beslissing om deze symbolen te gebruiken verkeerd en ondoordacht was. De directeur van de politieschool moest vertrekken vanwege het voorval.

Bron :
Foto:caracol.com.co