President Duque en verkozen president Petro in gesprek

Met genoeg afstand tussen hen om de Colombiaanse vlag en het bloemstuk te omlijsten, ontving president Iván Duque donderdagmiddag de verkozen president Gustavo Petro in het presidentieel paleis Casa de Nariño.

De ontmoeting was de eerste ontmoeting tussen de rechtse president en de linkse leider sinds Duque zijn politieke tegenstander versloeg in de verkiezingen van 2018. Maar ondanks vier turbulente jaren waarin de senator voor de Colombia Humana-beweging de oppositie tegen Duque leidde en hem bij vele gelegenheden een “autocraat” en “dictator” noemde, werd Petro aan de deuren van het presidentiële paleis in Bogotá verwelkomd door kabinetschef María Paula Correa, de administratief directeur van het presidentschap Víctor Muñoz, en minister van Financiën, José Manuel Restrepo.

Tijdens een ontmoeting die een uur en 20 minuten duurde, bespraken Duque en Petro de overgang van de macht, de toestand van de financiën van het land, alsook veiligheidskwesties. Beide mannen leken ontspannen in hun Louis XVI fauteuils en in een Republikeins decor.

Naast het fotomoment, dat velen van extreem rechts en links in opspraak bracht, volgde de belangrijkste aankondiging na de ontmoeting toen Petro voormalig president Álvaro Uribe uitnodigde voor een persoonlijke ontmoeting in het kader van een Gran Acuerdo Nacional – of vertaald als Grote Nationale Overeenkomst.

De voormalige tweevoudige president nam de uitnodiging aan als vertegenwoordiger van zijn partij Centro Democrático en bedankte president Petro voor de gelegenheid om “verschillende visies op hetzelfde land” te bespreken. De verkozen president Petro reageerde vervolgens op zijn meest kritische tegenstander door op Twitter te verklaren: “Ik ben er zeker van dat Colombia het zal waarderen dat we een gemeenschappelijke basis vinden voor een gemeenschappelijk vaderland.”

Bron :
Foto:presidencia.gov.co