President Duque: Otoniel probeert zijn uitlevering te belemmeren

President, Iván Duque, benadrukte dat Otoniel zal worden uitgeleverd en dat hij na het uitzitten van zijn straf in de Verenigde Staten naar Coolombia zal komen om te boeten voor de misdaden die in het land zijn begaan.

De president heeft tijdens een veiligheidsraad in Cartagena verklaard dat Dario Antonio Usuga alias Otoniel zal trachten juridische wegen te vinden die hem in staat stellen te profiteren van de Colombiaanse overgangsjustitie, maar hij heeft bevestigd dat hij zal worden uitgeleverd.

“Wij beschikken over informatie dat deze bandiet zijn uitlevering tracht te belemmeren, verschillende wegen tracht te bewandelen om tot de overgangsjustitie toe te treden of het proces met rechtszaken tracht te belemmeren”, aldus de president.

“Wij herhalen tegen deze misdadiger, tegen dit ongedierte, dat hij zich zal verantwoorden voor zijn misdaden op het gebied van de drugshandel en daarna naar Colombia zal komen om zich te verantwoorden voor de misdaden die in ons land zijn gepleegd, zonder dat uitlevering voor hem een belemmering vormt om verder samen te werken met de Colombiaanse justitie,” zei hij.

Otoniel, het hoofd van de criminele organisatie Clan del Golfo, werd op 23 oktober 2021 door de Colombiaanse strijdkrachten gevangen genomen tijdens een operatie in de regio Uraba in het departement Antioquia. Otoniel wordt ervan beschuldigd honderden tonnen cocaïne per jaar te exporteren en stond al jaren op de opsporingslijst van de Amerikaanse Drug Enforcement Agency.

Bron :
Foto:caracol.com.co