President Duque vertelt V.N. bewijs te hebben dat Maduro terroristen steunt

Colombia zal de Verenigde Naties een dossier met “overtuigend bewijs” geven waarin staat dat de Venezolaanse president Nicolas Maduro terroristische groeperingen steunt. President Ivan Duque zei dit woensdag in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Colombia beschuldigt Maduro er al lang van dat het onderdak biedt aan rebellenstrijders en leden van criminele bendes. De beschuldigingen bereikten vorige maand een hoogtepunt toen een aantal voormalige bevelhebbers van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) in een video aankondigden dat ze zich opnieuw zullen bewapenen. Volgens Colombiaanse functionarissen zou deze video in het buurland zijn opgenomen.

Maduro beschuldigt Colombia ervan zich voor te bereiden op een aanval op Venezuela en heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor een invasie die gecoördineerd wordt met de Verenigde Staten.

“Mijn regering heeft onweerlegbaar en overtuigend bewijs dat de steun van de dictatuur voor criminele en narcoterroristische groeperingen die in Venezuela actief zijn om Colombia aan te vallen, bevestigt”, vertelde Duque aan de verzamelde wereldleiders in New York, die een kopie van het dossier in hun bezit hebben.

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza, liet aan verslaggevers bij de V.N. weten dat de toespraak van Duque ,,beschamend” was.

Duque zei dat hij het bewijs zou overdragen aan de voorzitter van de vergadering en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

“Dit dossier, van 128 pagina’s, bevat het bewijs dat de het regime van Nicolas Maduro medeplichtigheid is aan de steun aan de terroristische kartels die het Colombiaanse volk aanvallen.”

Het dossier bevat een lijst van ongeveer 20 criminelen die in Venezuela wonen, de locatie van meer dan 1.400 strijders van de ELN-guerrilla’s en schetst 207 Venezolaanse locaties die gecontroleerd worden door het ELN, aldus Duque.

Het rapport heeft ook verklaringen van Venezolanen over ELN opleidingskampen, evenals 20 landingsstroken die voor vliegtuigen worden gebruikt voor drugssmokkel, zei hij.

“Colombia is en zal nooit een agressor land zijn, noch zal het zich laten provoceren door aanhoudende insinuaties. Maar het zal altijd, altijd zijn stem verheffen om tirannie aan de kaak te stellen,” zei Duque, eraan toevoegend dat Venezuela dringend een overgangsregering nodig heeft en vrije verkiezingen.

Colombia is een van de meer dan 50 landen die oppositieleider Juan Guaido steunt als de rechtmatige leider van Venezuela, die de herverkiezing van Maduro vorig jaar als onwettig verwerpt.

De Latijns-Amerikaanse landen kwamen maandag overeen om sancties op te leggen aan sommige leden van Maduro’s regering als onderdeel van de inspanningen om hem uit zijn ambt te dwingen, maar ze uitten hun bedenkingen over het gebruik van geweld.

Bron :
Foto:Carlo Allegri