President Duque: Vredesbesprekingen ELN verder opgeschort totdat het vechten stopt

President Ivan Duque zei maandag dat de vredesbesprekingen met de guerrillastrijders van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) opgeschort zullen blijven totdat de rebellen ophouden met vechten.

“Wij zijn volledig bereid om een dialoog te (laten) voeren als zij alle ontvoerde slachtoffers bevrijden en een einde maken aan deze criminele acties,” zei Duque in een televisieboodschap.

Zijn opmerkingen kwamen een dag nadat twee politieagenten werden gedood in het noordelijk departement Cesar in een ELN-aanval op de weg San Alberto-La Mata.

“Wij zijn bezorgd over situaties zoals gisteren met de politie. Geen terrorisme meer!”, zei Duque, die de vredesbesprekingen van de vroegere President Juan Manuel Santos erfde.

Duque schortte in september de vredesbesprekingen met ELN in Havana (Cuba) op, in een poging om de rebellen onder druk te zetten om hun gewapende strijd te verlaten.

Vorige week diende ELN een verzoek in bij de vredescommissie om de commissie te laten bemiddelen voor de hervatting van de vredesonderhandelingen. Na de aanslag op de twee politieagenten lijken de deuren voor het proces weer gesloten te zijn en houdt de president voet bij stuk.