President Duque zegt dat de uren van Venezolaanse president Maduro zijn geteld

De dictatuur van Venezuela heeft nog maar een korte tijd te gaan, zei de Colombiaanse president Ivan Duque vrijdag. Hij riep op tot meer diplomatieke druk op de leider van Venezuela, Nicolas Maduro, om de terugkeer van de democratie naar de olieproducerende natie te vergemakkelijken.

Colombia, dat deel uitmaakt van de uit 14 landen bestaande regionale Lima Group, heeft de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido al erkend als interim-voorzitter van Venezuela.

“Vandaag is het de moeite waard om te applaudisseren voor wat de wereld ziet en dat is dat de dictatuur van Venezuela nog maar enkele uren te gaan heeft, want er is een nieuw institutioneel regime dat tot stand is gekomen dankzij het werk dat Colombia en andere landen hebben gedaan,” aldus Duque.

Hoewel Guaido de steun heeft van de Verenigde Staten en de regeringen van de Europese Unie, blijft Maduro aan de macht met de steun van de militaire leiding van Venezuela, Rusland en China.

“Ik hoop dat in de komende dagen de diplomatieke strijd zal doorgaan”, aldus Duque, die aandringt op vrije verkiezingen in Venezuela als onderdeel van een overgangsproces.

Maduro is in januari voor een nieuw termijn worden beëdigd. Hij werd in mei vorig jaar herkozen in een verkiezing die door de oppositie als een schijnvertoning wordt beschouwd. De oppositie, de Verenigde Staten en de Lima Groep zeiden dat ze de resultaten niet erkenden.

Colombia is de belangrijkste bestemming geworden voor de meer dan 3 miljoen Venezolanen die hun land hebben verlaten, op de vlucht voor een politieke, economische en sociale crisis. Meer dan 1 miljoen Venezolanen wonen momenteel in Colombia.

Bron :
foto:ics