President Iván Duque ontmoet voor het eerst paus Franciscus

De president van Colombia reisde zondagochtend vroeg af naar de hoofdstad van Italië, Rome, voor zijn eerste ontmoeting met de paus.

Maandag had de president in het Vaticaan een ontmoeting met paus Franciscus waar hij een medaillon kreeg in de vorm van twee verbonden olijftakken met de inscriptie: “Zoek wat zich verenigt en overwin wat scheidt”.

De media had grote verwachtingen van de president vanwege zijn kritische houding ten aanzien van het vredesakkoord tussen de voormalige FARC-guerrilla en zijn voorganger, Juan Manuel Santos. De paus was een van de ‘peetvaders’ van de vredesonderhandelingen en trad op als tussenpersoon tussen beide partijen.

Duque presenteerde zich aan de paus als een architect van verzoening. Hij zei dat de boodschap, die hij altijd probeert over te brengen aan de Colombianen, is “om te zoeken wat ons verenigt en niet wat ons verdeelt”.

“Het betekent veel voor mij,” zei de president, verwijzend naar de boodschap van het medaillon. Paus Franciscus die deze geschenken kiest aan de hand van de president die hij ontvangt, zei hierover: “Daarom heb ik het gekozen”.

Na de 28 minuten durende ontmoeting legde Duque aan de pers uit dat hij “enthousiast” was dat de paus hem aanmoedigde om te werken “voor de eenheid van het Colombiaanse volk” en bedankte hem voor zijn steun voor de “effectieve re-integratie van mensen die geweld verlaten en deel willen uitmaken van een proces van verzoening, gerechtigheid, herstel, de zoektocht naar waarheid en recidive onthouden.