President Iván Duque start met “nationaal dialoog”

President Iván Duque is zondag gestart met de “nationale dialoog”, waarmee hij het protest in zijn land wil bezweren. De eerste gesprekken vonden in het presidentieel huis Casa Nariño plaats.

Zondag begon Duque met de eerste ronde van de “nationale dialoog” door in gesprek te gaan met de nieuwe gekozen gouverneurs en de burgemeesters van de hoofdsteden.

Op 1 januari zullen de op 27 oktober gekozen gouverneurs en burgemeesters hun functie betreden. De president is eerst in gesprek gegaan met de nieuwe burgemeesters van de hoofdsteden en daarna met de gouverneurs om ze de taak te laten opnemen om een routekaart uit te werken die het mogelijk zal maken de sociale kloof te dichten en duidelijk werk te verrichten om alle burgers te laten horen.

Vandaag zal Duque een werkgroep leiden met de Nationale Commissie voor Arbeidsoverleg. “Tijdens de week zullen we de dialoog met verschillende sociale sectoren voortzetten,” zei Duque.

Sinds donderdag woeden er protesten in Colombia tegen de regering, toen kwamen er zo’n 250.000 mensen op straat. Zaterdag kondigde de burgemeester van de hoofdstad Bogotá, waar de grootste protesten zijn, een avondklok af.

Maar die maatregel had weinig resultaat: op zaterdagavond kwamen weer duizenden mensen op straat in de hoofdstad. Ze trommelden op potten en pannen als teken van hun ongenoegen.

Er is een grote politiemacht ingezet en ook 7.000 militairen moeten de situatie onder controle houden. Zaterdag raakte ook een tienerjongen zwaar gewond, toen de politie met traangas een groep manifestanten uit elkaar wou drijven.

Bron :
Foto:caracol