President Ivan Duque trekt nieuwe belastinghervorming in

President Ivan Duque kondigde aan dat hij het congres heeft gevraagd de belastinghervorming in te trekken. Zijn aankondiging kwam na vier dagen van demonstraties waarbij tienduizenden Colombianen de straat op gingen om te protesteren tegen de hervormingen. In de grote steden liepen deze demonstraties uit tot rellen waarbij ten minste zes mensen om het leven kwamen en tientallen gewond raakten.

Duque liet vrijdag weten de controversiële belastinghervormingen te laten herzien. Zondag kwam de president er op terug en kondigde aan ze in te trekken en gaf de overheid de opdracht om met een nieuw voorstel te komen. 

In een televisietoespraak, begeleid door alle ministers, behalve de minister van Financiën Alberto Carrasquilla, benadrukte de president dat de hervorming geen bevlieging is en dat het enige doel ervan is het land fiscale stabiliteit te geven en de sociale programma’s voor de meest kwetsbaren te beschermen te midden van de crisis die door de pandemie is ontketend.

Hij benadrukte dat in het nieuwe voorstel geen verhoging van de btw op openbare diensten zal omvatten en dat het aantal belastingbetalers dat inkomstenbelasting betaalt, niet zal worden verhoogd .

Het ingetrokken voorstel was controversieel omdat het de belasting voor burgers en bedrijven zou verhogen. Daarbij zouden veel bestaande belastinguitzonderingen worden geschrapt. De hervormingen moesten het land bijna 5 miljard euro besparen.

Eerder had Duque gezegd dat de verhogingen van de belastingen nodig waren om Colombia uit de economische crisis te halen. In 2020 daalde het Colombiaanse bruto binnenlands product met 6,8 procent en steeg de werkloosheid mede door de coronapandemie.

Duque zei dat hij ontmoetingen heeft gehad met vertegenwoordigers van politieke partijen, burgemeesters en gouverneurs en leiders van het bedrijfsleven, die hem voorstellen hebben gegeven om inkomsten te verkrijgen zonder de middenklasse of de meest kwetsbaren te treffen.

In zijn verklaring erkende de president dat “het een moment is om de kwetsbaarste mensen te beschermen, en een uitnodiging om te bouwen, niet om te haten en vernietigen”.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co