President Santos benoemt nieuw kabinet voor de vrede

De president van Colombia, Juan Manuel Santos, kondigde op maandag de benoeming aan van zeven nieuwe ministers voor het kabinet. Één die verantwoordelijk zal zijn voor het begeleiden van Colombia in de richting van de vrede en het post-conflict tijdperk.

De vredesbesprekingen tussen de regering en de guerrillabeweging FARC, die in november 2012 begonnen, zullen naar verwachting dit jaar uitmonden in de ondertekening van een vredesakkoord, dat een einde maakt aan een conflict van meer dan vijf decennia.

Afgelopen vrijdag dienden vijftien ministers van het kabinet hun ontslag in, volgens het protocol, zodat de president een verandering van het kabinet kon realiseren.

De nieuwe ministers zijn onder meer leden van partijen die geen deel uitmaken van de regeringscoalitie, met inbegrip van de conservatieven, de Groenen, de linkse Democratische Partij en de rechtse Partij van de U.

“Colombia van vandaag ervaart een heel speciaal moment: wanneer we de vrede benaderen, wanneer het post-conflict tijdperk steeds dichterbij komt met haar uitdagingen en kansen, wanneer we onze economie blijven versterken, en de armoede en ongelijkheid reduceren,” zei Santos .

Hij benadrukte dat het nieuwe kabinet bestaat uit mensen die, hoewel zij geen deel uitmaakten van de regeringscoalitie van Santos zijn laatste verkiezingen, de beslissing hebben gemaakt om het vredesproces te steunen.

Hij zei verder dat het nieuwe kabinet verantwoordelijk zal zijn voor de post-conflict fase.

“Daarom, zal het kabinet een samenstelling worden van mensen uit alle regio’s, vanuit alle politieke hoeken, mensen die de diversiteit en vrede presenteren die bereikt is in onze regio’s, in elke hoek van ons land”, zei hij.