President Santos staakt luchtaanvallen op FARC

Het Colombiaanse leger gaat de luchtaanvallen op stellingen van de FARC-rebellen stopzetten. Dat heeft president Juan Manuel Santos gisteren aangekondigd tijdens een bezoek aan de zeemacht in de stad Cartagena de Indias. De bombardementen zouden met onmiddellijke ingang worden gestaakt.

Wel zegt de president dat hij als enige nog wel een opdracht kan geven voor een luchtaanval. Santos benadrukt dat de militaire deëscalatie van de situatie niet gelijkwaardig is aan een staakt-het-vuren van de regering. Daarmee blijft de mogelijkheid open om te reageren op acties van de rebellen.

De beslissing komt er een tweetal weken nadat de regering en de rebellenbeweging afspraken hadden gemaakt over een de-escalatie van het al vijf decennia durende conflict in Colombia. De rebellen hadden eerder al een eenzijdig staakt-het vuren aangekondigd, dat op 20 juli is ingegaan.

In december vorig jaar had FARC al eens een eenzijdige wapenstilstand afgekondigd, maar dat bestand werd in mei opgezegd nadat het Colombiaanse leger de bombardementen op de rebellenbeweging had hervat. Dat leidde toen tot een nieuwe escalatie van het geweld.

De twee partijen onderhandelen sinds november 2012 in de Cubaanse hoofdstad Havana over een verdrag dat een definitief einde moet maken aan het conflict.