President Santos verdedigt kritiek VS over toename cocateelt

President Juan Manuel Santos zei maandag dat het “gemakkelijk” is om Colombia te bekritiseren voor de toename van de cocateelt die in 2017 met 11 procent steeg. De president doelde op het rapport van de DEA en de kritiek van de VS over de toename die onaanvaardbaar is.

Het is heel gemakkelijk om Colombia te bekritiseren, terwijl de consumenten toenemen en veel van de drugs gelegaliseerd zijn.

Maar meet ook de andere omstandigheden en de andere indicatoren: de doeltreffendheid van de inbeslagnames, hoeveel leden van de maffia’s wij hebben uitgeleverd, de immense inspanning die wij hebben gemaakt en zullen blijven maken”, zei Santos.

De Ministerie van Defensie, ondersteunde de president en zei dat het niet mogelijk is om te vragen om van de ene op de andere dag een einde te maken aan de cocateelt, terwijl de consumenten blijven gebruiken en het gebruik van vele drugs, die geproduceerd worden, legaliseren.

Volgens de Amerikaanse regering is de cocateelt in Colombia in 2017 met 11% toegenomen tot een recordaantal van 209.000 hectare.  De potentiële productie van zuivere cocaïne steeg met 19% tot 921 ton. In datzelfde rapport staat ook het groeiend aantal nieuwe cocaïnegebruikers in de VS en de stijging van sterfgevallen aan een overdosis. Volgens het Witte Huis is het aantal mensen dat stierf aan een overdosis cocaïne sinds 2013 meer dan verdubbeld.

Het Witte Huis noemde de toename van de cocateelt en de productie van pure cocaïne in Colombia “onaanvaardbaar” en eiste van de Colombiaanse regering dat ze meer zou moeten doen om deze stijging een halt toe te roepen.

President Santos herinnerde eraan dat Colombia voor het eerst over een levensvatbare en doeltreffende strategie beschikt om de plaag van de drugshandel te bestrijden.

Bovendien zei hij dat, ondanks het feit dat het land al veertig jaar de drugshandel bestrijdt, het zonder vrede niet mogelijk zou zijn geweest een structurele oplossing te vinden voor het probleem van de illegale gewassen, en hij herinnerde eraan dat Colombia het land is dat het meest tegen drugs heeft gevochten en daarom allerhande offers heeft moeten brengen.