Quintana nieuwe leider Ronde van Spanje

In de achtste rit van de Ronde van Spanje lost Nairo Quintana zijn landgenoot Darwin Atapuma af als leider van het algemene klassement.

Nairo Quintana heeft zaterdag in de achtste etappe zich opgeklommen van de vierde plaats naar de leiderstrui in de Ronde van Spanje. De Colombiaan nam de rode trui over van zijn landgenoot Darwin Atapuma die vier dagen bovenaan het algemeen klassement stond.

In de slotkilometers van de zware bergrit reed Quintana weg bij de overige favorieten. Hij sloeg toe in de steile slotklim naar La Camperona en reed zijn grootste concurrenten op achterstand.

Vroeg in de etappe reden elf renners weg uit het peloton, waaronder de Rus Sergej Lagoetin die de achtste etappe won. In de vluchtgroep bevond zich een Colombiaanse wielrenner, Jhonatan Restrepo (Katusha), die als negende eindigde.

Darwin Atapuma haakte halverwege de slotklim af bij de strijd om de rode trui en kwam als 46ste over de finish. De Colombiaan moest veel tijd toegeven en zakte naar de zesde plaats in het klassement.

Quintana (Movistar) heeft in het klassement 19 seconden voorsprong op de Spanjaard Alejandro Valverde. De Brit Christopher Froome staat derde op 27 seconden. De Colombiaan Esteban Chaves is de nummer vier op 57 seconden. Atapuma zakte weg naar de zesde plaats op 1.36.