Quintana wint tiende etappe Ronde van Spanje en herovert leiderstrui

Nairo Quintana heeft de tiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Colombiaan pakte ook de leiderstrui weer terug die hij zaterdag veroverde en een dag later uit handen gaf aan David de la Cruz.

Quintana (Movistar) kwam in de 188,7 kilometer lange bergrit van Lugones naar Lagos de Covadonga solo over de streep. De Spanjaard David de la Cruz verloor veel tijd en raakte zijn leiderstrui kwijt.

De Nederlandse wielrenner Robert Gesink (Lotto-Jumbo) werd tweede door 24 seconden na Quintana over de streep te gaan. De Nederlander maakt deel uit van een kopgroep van zestien wielrenners en had een grote kans op een zege, maar werd nog ingehaald door Nairo Quintana.

In het algemeen klassement heeft Quintana 57 seconden voorsprong op Alejandro Valverde, Froome volgt één seconde achter de Spanjaard. Colombiaan Esteban Chaves staat vierde in het klassement met 2 minuten en 9 seconden achterstand op zijn landgenoot.

Quintana boekte zijn zesde zege van het seizoen. Eerder won hij de Ronde van Catalonië (WT), de ronde van Romandië (WT) en de Route du Sud (2.1). In Romandië en de Route du Sud bracht hij ook een etappe op zijn naam.

Dinsdag is een rustdag in de Ronde van Spanje. Woensdag moeten de klassementsrijders opnieuw aan de start staan voor een grotendeels vlakke rit over 168 kilometer van Colunga naar Peña Cabarga.