Rebellengroep Segunda Marquetalia stemt in met ‘unilateraal staakt-het-vuren’

Een splintergroepering van voormalige FARC guerrillastrijders, bekend als Segunda Marquetalia, heeft ingestemd met een “eenzijdig staakt-het-vuren” en de vrijlating van gevangenen na onderhandelingen met de Clombiaanse regering, volgens een gezamenlijke verklaring op zaterdag.

De besprekingen in de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn de derde onder de linkse president van Colombia, Gustavo Petro, die te kampen heeft met verschillende obstakels in zijn pogingen om een einde te maken aan zes decennia van conflict tussen de veiligheidstroepen van zijn land, guerrilla’s, rechtse paramilitairen en drugsbendes.

De delegaties bij de besprekingen bereikten overeenstemming over “het eenzijdige staakt-het-vuren van het Segunda Marquetalia-EB (Ejercito Bolivariano, of Bolivariaanse leger)” en beloofden “de mensen die ze vasthouden over te leveren”, volgens een document dat ondertekend werd door hoofdonderhandelaar van de regering Armando Novoa en rebellenvertegenwoordiger Walter Mendoza.

De startdatum van de overeenkomst werd niet gespecificeerd, maar in de tekst staat dat “de volledige implementatie van de de-escalatie zal beginnen zodra het presidentieel decreet over offensieve militaire operaties van kracht wordt”.

In de verklaring staat dat het eenzijdige staakt-het-vuren de “grondwettelijke en wettelijke bevoegdheden” van de nationale veiligheidstroepen niet beperkt.

De rebellengroep stemde er ook mee in om “niet gewapend of in uniform” in stedelijke centra of “land- en rivierroutes” te blijven.

Een bijeenkomst in Tumaco, in het westen van de Colombiaanse deelstaat Narino, zal worden gehouden tussen de twee partijen “niet later dan 20 juli” om de “de-escalatie” overeenkomst te presenteren, evenals het definiëren van een tijdschema voor het identificeren van sociale en economische projecten.

Segunda Marquetalia is een rebellengroepering die in 2016 een historische wapenstilstandsovereenkomst met de FARC-guerrilla’s heeft verbroken.

In oktober 2023 begonnen de besprekingen met de belangrijkste dissidente FARC-groep, de EMC, die geplaagd werd door schendingen van het staakt-het-vuren en een grote splitsing in de groep in april, waardoor de helft van de strijders de vredesonderhandelingen staakten.

Bron :
Foto:Caracol.com.co