Recept: Ceviche van garnalen in saus van perzikpalm

Een ceviche van garnalen in een saus van perzikpalm / Ceviche de camarones en salsa de chontaduro

Benodigdheden:
400 gram uien in kleine stukjes gesneden (brunoise)
200 gram chontaduro
200 ml olie
120 ml limoensap
200 ml honing
1 paprika
Ají amazonense naar smaak
Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:
Schil de perzikpalm en verwijder de pitten. Pureer de perzikpalm samen met de honing en olie. Zout en peper naar smaak toevoegen. Giet het mengsel in een kom en doe de gepelde garnalen erbij. De paprika en uien in kleine stukjes snijden en voeg het toe aan de garnalen en meng het goed door elkaar.

Dit recept is een typisch gerecht uit het Pacifische gebied in Colombia. De chontaduro kent men in Nederland onder de naam perzikpalm en is helaas niet makkelijk te verkrijgen. Via de Toko’s die gespecialiseerd zijn in Zuid-Amerikaanse producten is deze vrucht wel te verkrijgen. Meestal zijn deze vruchten te koop in een glazen pot. Bij de benodigdheden staat ají amazonense naar smaak. Deze saus heb ik nergens kunnen vinden maar wordt gebruikt om het gerecht pittiger te maken. Vaak bevat een ají; tomaten, koriander, water, uien en natuurlijk de chilipeper. Deze chili peper sausjes zijn er ook zonder tomaten en sommige bevatten limoen om een extra frisse smaak te creëren.
Ik heb zelf geen aji toegevoegd aan het gerecht, wat extra peper is voldoende. Een puntje van aandacht is de ingrediëntenlijst weergegeven in het begin van de video en de ingrediënten zoals hier boven te zien zijn. In de video staat niet de paprika vermeldt terwijl ik de man in de video toch echt pimentón (paprika) hoor zeggen terwijl hij de rode groente aan het gerecht toevoegt. De paprika heb ik dan ook gewoon bij het gerecht gedaan en dat heeft het niet minder doen smaken. Persoonlijk ben ik niet zo van de ceviche, dus heb ik de garnalen even licht gebakken en heb ik het gerecht geserveerd met witte rijst. Een heerlijk gerecht met een bijzondere smaak door de perzikpalm. Het sausje is moeilijk te definiëren maar de smaak van pompoen komt er het dichtst bij. Ik heb er in ieder geval heerlijk van genoten en wens jullie veel kookplezier en alvast …buen Provecho!

Chontadurofeb2015