Regering en ELN hervatten na twee maanden vredesonderhandelingen

De Colombiaanse regering en de guerrillastrijders van ELN hebben de vredesbesprekingen in de Ecuadoraanse hoofdstad afgelopen donderdag hervat na meer dan twee maanden de gesprekken te hebben opgeschort vanwege een golf van aanvallen van de rebellen.

De vijfde cyclus van de onderhandelingen werd op 9 januari door president Santos opgeschort nadat het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) een reeks aanslagen had gepleegd vlak na het eindigen van een tijdelijk bilateraal staakt-het-vuren tussen de twee partijen.

“Wij zijn met de regeringsdelegatie overeengekomen om de vijfde cyclus van de vredesonderhandelingen op donderdag 15 maart te hervatten,” zei ELN op hun Twitteraccount.

President Juan Manuel Santos kondigde maandag aan dat de gesprekken met de ELN zullen worden hervat als de guerrillabeweging zich houdt aan haar belofte dat er tijdens de parlements- en congresverkiezingen op zondag geen geweld zou worden gebruikt.

De vijfde ronde van vredesbesprekingen zal tot 18 mei duren. Beide partijen zullen de mogelijkheid bespreken om overeenstemming te bereiken over een nieuw bilateraal staakt-het-vuren. De laatste is in oktober vorig jaar overeengekomen en heeft 101 dagen geduurd.