Regering en ELN kondigen plan aan om landmijnen te verwijderen

De Colombiaanse regering en de laatste actieve linkse rebellengroep ELN zijn van plan conflictgebieden te ontmijnen , aldus de gewapende groepering.

De aankondiging komt na bijna 2 maanden nadat de officiële vredesbesprekingen zijn begonnen met de regering.

“ELN hoopt dat  we uiterlijk 7 april humanitaire ontmijning activiteiten in verschillende regio’s kunnen organiseren” zei hoofdonderhandelaar van ELN, Pablo Beltran, op Caracol Radio.

“Er zijn daarvoor eisen gesteld en daar luisteen we naar. Dat is een overeenkomst dat bereikt zal worden in de onderhandelingen”.

Colombia is na Afghanistan het land met de meeste landmijnen ter wereld volgens het Internationale Campagne tegen Landmijnen (ICBL).

Het conflict in Colombia dat uitbrak in 1964 heeft verschillende rebellengroepen en paramilitaire groepen en bendes evenals het leger tegen elkaar opgezet.

Volgens de autoriteiten zijn er naar schatting 260.000 mensen omgekomen in het conflict waarvan 2000 gedood zijn door landmijnen.

President Juan Manuel Santos zegt dat hij een deal wil met het ELN om “volledige vrede” te verzegelen. In november vorig jaar ondertekende Santos samen met de leider van de grootste rebellengroep, de FARC, een vredesakkoord.

Foto: Pablo Beltran, hoofdonderhandelaar ELN (links),  Juan Camilo Restrep, hoofdonderhandelaar regering Colombia (rechts)