Regering en FARC hopen snel tot een akkoord te komen

De onderhandelaars van de regering en de rebellenbeweging FARC hebben in een gezamenlijke verklaring laten weten dat door aanpassingen te doen aan de eerder verworpen vredesakkoord, ze hopelijk snel tot een akkoord komen.

,,We hebben de wijzigingsvoorstellen die verschillende lagen van de bevolking voorstelden bestudeerd”, lieten de woordvoerders van beide partijen weten in Havana, Cuba.

,,De voorstellen worden zorgvuldig bediscussieerd en een groot deel ervan wordt toegevoegd aan de teksten van een nieuw akkoord”, aldus de onderhandelaars. Het is niet duidelijk om wat voor voorstellen het precies gaat, dit werd niet door de onderhandelaars toegelicht.

De Colombiaanse regering en de FARC gaan verder met de gesprekken met als doel om snel tot een akkoord te komen. Volgens de president Juan Manuel Santos is die snelheid van groot belang. ,,Het staakt-het-vuren dat we hebben afgesproken is kwetsbaar”, zo stelde hij. ,,We hebben nu meteen een nieuwe overeenkomst nodig.”

De regering en de FARC sloten op 24 augustus een historisch akkoord over de beëindiging van een gewapend conflict dat al 52 jaar duurt. President Juan Manuel Santos en FARC-leider Timochenko ondertekende het akkoord op 26 september, maar werd in een referendum door een kleine meerderheid van het volk verworpen. President Santos wilde het akkoord na vier jaar onderhandelen echter niet naast zich neerleggen, en heeft heronderhandelingen in gang gebracht om het vredesakkoord zo aan te passen dat alle betrokken partijen zich er in kunnen vinden.