Regering keurt amnestiewet voor FARC-rebellen goed

Het Colombiaanse congres heeft woensdag een wet goedgekeurd dat amnestie biedt aan duizenden FARC-rebellen beschuldigd van misdrijven tijdens de burgeroorlog die meer dan 50 jaar heeft geduurd.

De amnestiewet voor de FARC-rebellen is een belangrijk onderdeel van de herziene vredesakkoord tussen de Colombiaanse regeringen en de FARC-rebellen. Deze eerste stap in de uitvoering van het vredesakkoord moet een einde maken aan een conflict van meer dan 50 jaar.

“Vanaf nu gaan de zowat 5.700 guerrillero’s de bergen verlaten en beginnen hun wapens in te leveren”, aldus Senaatsvoorzitter Mauricio Lizcano in een persbericht. “Ze zullen kunnen genieten van dit voordeel dat met de vrede komt.”

“Het betekent dat de weg vrij is en garantie biedt voor de demobilisatie en ontwapening van de FARC-leden in de eerste helft van het nieuwe jaar”, zei minister van Binnenlandse Zaken Juan Fernando Cristo. “De ontwapening van de FARC is nu in handen van de Verenigde Naties, zodat het gehele proces van implementeren van de akkoorden kan beginnen”.

De wet geeft amnestie of gratie voor FARC-leden die beschuldigd werden van politieke of daaraan gelinkte misdrijven. Leden die schuldig zijn bevonden aan oorlogsmisdaden zoals moord of verkrachting komen niet in aanmerking voor de pardonregeling. Zij zullen berecht werden door een speciaal vredegerecht, dat hen kan veroordelen tot alternatieve straffen als ze de volledige waarheid vertellen over de misdrijven die ze pleegden.

Na vier jaar van onderhandelen hebben de regering en de FARC een vredesakkoord bereikt. Nadat het in referendum werd verworpen door een kleine meerderheid van het volk kwam er eind november een aangepast akkoord.