Regering van Colombia verhoogt minimumloon met 6%

De vakbonden, zakenlieden en de regering van Colombia zijn vrijdag overeengekomen dat het minimumloon in 2019 met zes procent zal stijgen.

De verhoging komt overeen met 46.874 pesos (ongeveer 12,5 euro), waardoor het minimumloon op 828.116 Colombiaanse pesos staat, gelijk aan 222 euro, volgens de huidige wisselkoers ten opzichte van de Euro.

‘We zullen de belangrijkste reële minimumloonstijging van de afgelopen 25 jaar hebben. Op dezelfde manier zal de toename van de transporthulp 10 procent bedragen, de belangrijkste in de afgelopen 14 jaar, ‘zei Ivan Duque, de president van Colombia.

De overeenkomst werd echter niet ondertekend door de Centrale Unie van Werknemers (CUT) of door de Democratische Confederatie van Gepensioneerden (CDT) omdat het niet tegemoet komt aan de ambities van Colombiaanse arbeiders, beweren de twee vakbonden.

Diogenes Orjuela, voorzitter van de CUT, zei dat de overeenkomst de werknemers niet compenseert als de hoge kosten van levensonderhoud in aanmerking worden genomen en als het wordt vergeleken met de belastingvoordelen die het lokale bedrijf zal ontvangen met de onlangs goedgekeurde financieringswet.

De vertegenwoordigers van de CUT eisten een salarisverhoging van tussen de 10 en 12 procent en de CDT van negen procent.

In Colombia verdienen, volgens officiële gegevens van het Colombiaanse agentschap van de statistieken, zo’n negen miljoen werknemers, 44 procent van de nationale beroepsbevolking, het minimumloon.