Rellen in verschillende gevangenissen in Colombia

Gevangenen in de gevangenissen van Bogotá, Jamundí, Cómbita (Boyacá) en Ibagué hebben zaterdagavond geprotesteerd tegen het gebrek aan maatregelen van de gevangenisautoriteiten om het coronavirus aan te pakken. In sommige gevangenissen heeft deze situatie voor chaos en verwarring gezorgd.

Volgens Norberto Mujica, de algemeen directeur van Inpec (Nationaal Penitentiair Instituut), was de situatie in de gevangenis La Modelo was zorgwekkend, maar is onder controle. Omwonenden spraken over rookontwikkeling en geluiden van meerdere explosies, terwijl politiehelikopters werden ingezet om de situatie te monitoren.

Volgens de autoriteiten was het een gecoördineerde protest. Het protest richtte zich tegen het in de ogen van de gevangenen ineffectieve beleid van de gevangenis om hen te beschermen tegen het coronavirus.

Zaterdagochtend staken gedetineerden in drie gevangenissen in Bogota matrassen in brand. Meerdere protesten volgden in andere gevangenissen waarbij ook confrontaties met bewakers plaatsvonden.

De burgemeester van Bogotá, Claudia López, heeft extra versterking ingezet om verdere escalaties te voorkomen en om de veiligheid van omwonenden te garanderen.

Het is nog steeds onbekend of er na de rellen nog voortvluchtigen en doden zijn.

Bron :
Foto:kabbagesaver