Rook van bosbrand teistert Bogotá

Inwoners van gebieden in het centrum, het oosten en zuidoosten van Bogotá worden getroffen door dichte rookgordijnen veroorzaakt door een bosbrand die maandagochtend is ontstaan op een berg die deel uitmaakt van het natuurgebied Aguas Claras.

Met zes helikopters, bulldozers, honderd brandweerlieden, het leger en andere hulpdiensten probeert men het vuur in het natuurgebied onder controle te krijgen.

In bepaalde delen van de hoofdstad hadden de bewoners hinder van de rook en werden overheidsgebouwen, scholen en universiteiten gesloten.

Het leger heeft 300 militairen en legerhelikopters ingezet om de brandweerlieden van de hoofdstad te ondersteunen. Het vuur bereikte ook al de wijk Los Laches waar enkele huizen zijn aangetast.

Bosbrand_Bogota_Aguas_Claras_2

Volgens de autoriteiten van de hulpdiensten is op dit moment 70% van de brand onder controle en kunnen de lessen op de scholen weer worden hervat.

In Colombia heerst er een ernstige droogte door het fenomeen El Niño, waardoor bosbranden makkelijk hun kans grijpen en grote gebieden vernietigen. In 2015 werden meer dan 4400 branden geregistreerd die meer dan 110.000 hectare hebben aangetast.

Bosbrand_Bogota_Aguas_Claras-1