Rusland waarschuwt Colombia voor militaire acties tegen Venezuela

“Colombia herhaalt dat de overgang naar democratie door de Venezolanen zelf op vreedzame wijze en binnen het kader van de grondwet en het internationale recht moet worden uitgevoerd, ondersteund door politieke en diplomatieke middelen, zonder het gebruik van geweld”, aldus de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes Trujillo (foto) in een verklaring.

Hij antwoordde op een brief van 28 maart van het hogere huis van het Russische parlement, doorgestuurd naar het Congres van Colombia door de Russische ambassadeur Sergei Koshkin, die zei dat “het onwettige gebruik van militair geweld tegen Venezuela door andere staten die de oppositie steunen zal worden geïnterpreteerd …. als een daad van agressie tegen een soevereine staat”.

Rusland is naar voren gekomen als een fervent voorstander van de linkse president van Venezuela, Nicolas Maduro, terwijl het Zuid-Amerikaanse land in politieke onrust verkeerd. De Verenigde Staten en tientallen andere landen hebben zich achter oppositieleider Juan Guaido geschaard, die zich in januari op de grondwet beriep om het interim-voorzitterschap van Venezuela op zich te nemen, met als argument dat de herverkiezing van Maduro in 2018 onwettig was.

Colombia, dat Guaido steunt, heeft herhaaldelijk ontkend dat het van plan is een militair offensief te lanceren over de grens met Venezuela.

 Maar in zijn verklaring van dinsdag, zei Trujillo dat de militaire steun voor de socialistische overheid van Maduro de overgang naar democratie schaadt en tegelijkertijd de vrede en veiligheid bedreigt.

De landing van twee vliegtuigen van de Russische luchtmacht in maart met zo’n 100 Russische speciale krachten en cyber-veiligheidspersoneel heeft de internationale bezorgdheid doen rijzen over de steun van Moskou aan Maduro.

Rusland, dat jachtvliegtuigen, tanks en luchtverdedigingssystemen aan Venezuela heeft geleverd, heeft de Amerikaanse kritiek op zijn militaire samenwerking met Caracas verworpen door te zeggen dat het zich niet bemoeit met de binnenlandse aangelegenheden van het Latijns-Amerikaanse land en geen bedreiging vormt voor de regionale stabiliteit.

Colombia fungeerde in februari als tussenstation, toen de Verenigde Staten en andere landen de inspanningen van Guaido hebben gesteund om honderden tonnen humanitaire hulp naar Venezuela te vervoeren. Maduro, die Guaido afwijst als Amerikaanse marionet, blokkeerde de hulp en Venezolaanse troepen duwden demonstranten terug met traangas.

Miljoenen Venezolanen zijn naar Colombia gevlucht om te ontsnappen aan de wijdverbreide voedsel- en medicijntekort in hun door een economische crisis getroffen thuisland.