‘s Werelds grootste poëziefestival in Medellín

Poëzie is hot in Colombia. Ieder jaar komen in juli tijdens het internationale poëziefestival van Medellín dichters vanuit de hele wereld bijeen. ‘s Werelds grootste poëziefestival bestaat nu 25 jaar waarbij dichters uit diverse landen samen komen om hun werk voor te dragen in theaters, parken, op straat en op andere locaties in de stad.

‘Festival Internacional de Poesía de Medellín’ heeft 100 dichters uit 40 landen in het programma staan, maar ook musicals, academische en artistieke evenementen, rock en rap concerten en verschillende fotografie en kunst tentoonstellingen. Voor het eerst dit jaar zal de René Char World Poetry Award, vernoemd naar de beroemde Franse dichter René Char, uitgereikt worden aan de beste dichter.

Het internationale poëziefestival van Medellin bestaat als sinds 1991 en is ontstaan door een groep dichters die hun poëzie gebruikten als uitlaatklep voor de gewelddadige periode die Medellín onderging. Toentertijd was Medellín een van de gewelddadigste steden ter wereld en werd het geteisterd door het brute geweld van drugsbaronnen en de burgeroorlog. Het festival is uitgegroeid tot een inspirerende vrijhaven en gaf de bewoners haar stad, trots en identiteit terug.

In 2006 ontving het festival de alternatieve Nobelprijs (Right Livelihood Award) en in 2009 werd het benoemd tot nationaal cultureel erfgoed van Colombia.

Het festival duurt van 11 juli tot en met 18 juli.