Santos in november op staatsbezoek Verenigd Koninkrijk

President Juan Manuel Santos zal in november een staatsbezoek brengen aan Londen op uitnodiging van koningin Elizabeth II.

Santos heeft bekend gemaakt dat hij van 1-3 november een bezoek brengt aan de koningin van het Verenigd Koninkrijk, nadat hij een ontmoeting heeft gehad met de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond.

Het zal de eerste keer zijn dat een president van Colombia een staatsbezoek brengt aan het Verenigd Koninkrijk. Santos bracht zelf als staatshoofd een bezoek aan het Europese land in november 2011, op uitnodiging van de Britse regering.

“Ik zal de eerste president zijn in de geschiedenis van Colombia dat een staatsbezoek brengt aan Groot-Brittannië”, zei Santos in een verklaring bij het presidentieel paleis, Casa de Nariño, na een ontmoeting met Hammond.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken is vanaf dinsdag op bezoek in Colombia om de steun van zijn regering over te brengen aan het vredesproces tussen de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC, dat na drie en een half jaar van onderhandelen het einde nadert.

De Colombiaanse president zal naar Londen reizen met zijn vrouw María Clemencia Rodríguez en verblijven in Buckingham Palace.

Zijn reis naar het Verenigd Koninkrijk is volgens Santos een bewijs dat de bilaterale betrekkingen “op het hoogste niveau” zijn en worden geconsolideerd met het bezoek van Hammond, waarmee hij een ‘vruchtbaar’ gesprek heeft gehad.

Het laatste officieel Britse bezoek aan Colombia, was in november 2014 van prins Charles en zijn vrouw Camilla Parker Bowles.