Senator en oud-burgemeester van Bogotá, Gustavo Petro, heeft slokdarmkanker

De Colombiaanse senator en oud-burgemeester van Bogotá, Gustavo Petro, is maandag in Cuba geopereerd om kanker in zijn slokdarm te verwijderen. Volgens de senator is het enkele weken geleden ontdekt, maar liet het onlangs in het openbaar weten.

De senator zei dat twee afzonderlijke onderzoeken de ziekte in een vroeg stadium bevestigden, de eerste op 2 maart in Cuba. Petro keerde terug naar Colombia voor een second opinion die overeenkwam met de eerste diagnose.

De in Ciénaga de Oro geboren Petro, sloot zich in zijn jeugd aan bij de Marxistische gewapende revolutionaire beweging M-19. In de jaren tachtig werd Petro gevangen genomen en zat hij in de gevangenis totdat er een vredesakkoord werd getekend met de M-19 rebellen. Na de demobilisatie van M19 begon hij aan zijn politieke carrière en in 2011 werd hij burgemeester van de hoofdstad Bogota.

De linkse senator bereikte met succes de presidentsverkiezingen van 2018, maar verloor de eindstrijd tegen de huidige president Ivan Duque. Iván Duque kreeg 54 procent van de stemmen tegen 42 voor zijn tegenstander Gustavo Petro, zo bleek nadat 97 procent van de stemmen waren geteld. Een tweede ronde was nodig, omdat geen van beide kandidaten in de eerste ronde een meerderheid behaalde.

Bron :
Foto:Colombia con Gustavo Petro Facebook