Sociaal leider op kerstavond vermoord

De Colombiaanse autoriteiten hebben de moord op sociaal leider Lucy Villareal in het departement Nariño bevestigd.

De vrouw werd gedood door een huurmoordenaar op de weg die Tumaco, de tweede havenstad van Colombia aan de Pacifische kust, verbindt met Pasto, de hoofdstad van Nariño. Ze was op weg naar huis om kerst met haar familie door te brengen nadat ze een cursus had afgerond met kinderen.

Villarreal, die twee dochters had, werd in de regio erkend voor haar werk als lid van de Indiaanse Amerikaanse Culturele Stichting, die bestaat uit muzikanten en dansers die sinds 1994 werken om hun artistieke talenten te tonen tijdens het Carnaval de Negros y Blancos dat elk jaar in januari in Pasto wordt gehouden.

José Miguel Vivanco, directeur van Human Rights Watch in Amerika, veroordeelde ook de misdaad en zei dat hoewel de Colombiaanse regering “gelooft dat het allemaal voorbij is” na de dood van FARC-dissidentenleider Walter Patricio Arízala, alias “Guacho”, een jaar geleden, de waarheid is dat “het geweld niet ophoudt in Tumaco”.

“Hoe verwoestend de moord op leider Lucy Villarreal ook is. Er moet gerechtigheid komen en vooral serieuze maatregelen om dit tegen te houden”, zei Vivanco in een Twitterbericht. Volgens de in Nariño gevestigde Fundación Desarrollo y Paz (Fundepaz) zijn er dit jaar tot nu toe 22 sociale leiders vermoord in het departement dat grenst aan Ecuador.

Bron :
Foto:vanguardia