Stakingen zullen aanhouden na mislukte onderhandelingen

De landelijke stakingen en protesten in Colombia zullen worden voortgezet, nadat gisteren de gesprekken tussen de vakbondsleiders en de regering van president Ivan Duque op niks zijn uitgelopen.

Sinds de eerste nationale stakingsdag op 21 november blijven de protesten aanhouden. Zondag waren duizenden mensen op de been voor een protestconcert en maandag werd een demonstratie gehouden op de internationale luchthaven El Dorado in Bogota.

De vakbonden zijn tot actie gekomen tegen het door Duque voorgestelde neoliberale hervormingspakket, dat een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd en een verlaging van het minimumloon voor jongeren omvat.

Zij zijn ook boos over zijn behandeling van het vredesproces met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), aangezien honderden sociale activisten en voormalige FARC-leden zijn vermoord sinds hij in augustus 2018 aan de macht kwam.

De vakbonden zijn van plan om de stemming van het Congres over de belastinghervormingen te verstoren door op potten en pannen te slaan. Zij zullen ook een zitblokkade organiseren wanneer de onderhandelingen over het nieuwe minimumloon zal plaatsvinden.

Diogenes Orjuela, leider van de vakbond Central Unitaria de Trabajadores, zei: “Ik herhaal, de staking heeft organisatie en richting in het hele land, doelstellingen die miljoenen Colombianen vertegenwoordigen en een massale, vreedzame en creatieve actielijn.

Bron :
Foto:ElEspectador