Studenten blijven protesteren voor beter onderwijs

Ongeveer 500.000 studenten en hoogleraren in Colombia hebben, onder andere in steden als Pereira, Florencia, Bogota, Medellín en  Cali, woensdag deelgenomen aan een nationaal protest om een bedrag van 4,5 miljard dollar te vragen voor het budget voor het hoger onderwijs en de vereffening van eerdere schulden.

Op een vreedzame manier sloten studenten en hoogleraren grote snelwegen af in steden als Bogota en Medellín.

Dit is de tweede van dergelijke protesten in de maand oktober, terwijl er tegen het einde van de maand meer demonstraties worden verwacht.

De onlangs gekozen president van Colombia, Iván Duque, kondigde in het kielzog van de protesten een nieuwe investering aan van 1 miljard dollar in onderwijs voor de komende jaren: “Dit is een inspanning die we allemaal moeten doen om het hoger onderwijs in de regio’s van Colombia te versterken”.

Deze “onevenwichtigheid” in de begroting voor het hoger onderwijs is historisch verankerd, aangezien de Ley 30 (een onderwijswet die in 1992 werd aangenomen) in een jaarlijkse verhoging van de begroting voorschrijft, vastgesteld volgens de consumentenprijsindicator – een maatstaf voor de inflatie.

Hoewel de uitgaven tussen 1993 en 2016 met 284 procent zijn gestegen, is de begroting in die periode slechts met ongeveer 70 procent gegroeid.