Stuwdam Hidroituango bereikt belangrijke hoogte van 410 meter, code rood blijft grotendeels gehandhaafd

Code rood, die is afgegeven vanwege een mogelijk instorten van een stuwdam, blijft gehandhaafd vanaf de dam Hidroituango tot het stedelijk gebied van Cáceres. De inwoners van Cáceres en Tarazá mogen weer naar hun huizen terugkeren.

In totaal zijn er de afgelopen dagen zo’n 25.000 mensen geëvacueerd vanwege de stuwdam Hidroituango die door een te hoog waterpeil kans loopt te bezwijken. De stuwdam, die in aanbouw is, kampt met een kapotte omleidingstunnel waardoor het water wordt geblokkeerd en de druk op de dam verhoogd. Daar komt ook bij dat het regenseizoen het waterpeil hoger doet stijgen en daardoor het gevaar voor instorten van de stuwdam vergroot.

Jorge Londoño, het hoofd van het energiebedrijf EPM en opdrachtgever van de bouw van de stuwdam, zegt dat de stuwdam nu een hoogte heeft bereikt van 410 meter. Een belangrijk punt, omdat er dan gebruik kan worden gemaakt van een overlaat dat het risico voor overstroming en instorting vermindert. Verschillende gemeenten gaan hierdoor terug van code rood naar oranje.

Londoño verzekerde: “Alhoewel de hoogte van 410 meter boven de zeespiegel een vooruitgang betekent, zal het werk niet stoppen. Een tweede fase is al gepland, op 415 meter; een derde fase, op 420 meter, en ga zo maar door tot het bereik van 435 meter. Op dit moment werken er 1.500 bouwvakkers dag en nacht om het bouwwerk van instorten te voorkomen en het volk dat stroomafwaarts van de rivier woont veilig te stellen.