Stuwdam Hidroituango lekt water

Energiebedrijf EPM, eigenaar van de waterkrachtcentrale Hidroituango in het departement Antioquia, zegt dat zijn stuwdam, die in aanbouw is, lekt. De stuwdam kampt al een maand met problemen met het gevolg dat zo’n 25.000 mensen moesten evacueren vanwege instortingsgevaar en overstromingen.

Empresas Públicas de Medellín (EPM) rapporteerde zondag dat er waterlekken werden gevonden in de Hidroituango-dam. Volgens EPM zijn de werkzaamheden ter plaatse toegespitst op de lekken in de dam. Het bouwbedrijf legde uit dat deze lekkages gemeten in liters per seconde “nog steeds binnen de verwachte bandbreedte liggen”.

Een ander probleem zijn de aardverschuivingen die bij de stuwdam hebben plaatsgevonden. Een team houdt zich voortdurende bezig met het monitoren van de berg waar het project wordt uitgevoerd. De aardverschuivingen kunnen mogelijk een vloedgolf veroorzaken, waardoor de stuwdam, die zijn hoogste punt nog niet bereikt heeft, kan overstromen.

President Juan Manuel Santos, heeft zaterdag aan het volk gemeld dat de dam nog steeds in een alarmerende fase zit en dat code rood nog steeds wordt gehandhaafd. Hij meldde ook dat het water weer is gaan stijgen waardoor de kans op een overstroming van de dam en aardverschuivingen vergroot.