Tanja Nijmeijer verlaat de FARC

Tanja Nijmeijer is uit de voormalige guerrillagroep FARC gestapt. Ze zou hebben gezegd dat ze niet meer bij de beweging past.

In een brief schrijft de Nederlandse Nijmeijer, die jarenlang deel uitmaakte van de terreurbeweging, dat ze zich niet meer op haar gemak voelt bij de FARC.

„Als je jaren niet goed voelt bij wat er wordt besloten, besproken of gepland, dan is het tijd om op te stappen voordat je een obstakel wordt”, aldus Nijmeijer.

De voormalig Groningse student Tanja Nijmeijer sloot zich in 2002 als 24-jarige aan bij de communistische guerrillabeweging FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) om te vechten tegen de Colombiaanse regering. Ze werd internationaal bekend toen haar dagboeken door het Colombiaanse leger werden gevonden bij het innemen van een kamp.

Ze heeft aan haar voormalige guerrillastrijders laten weten dat ze zeker is van haar vertrek. “De partij is gemuteerd tot iets dat ik misschien nooit meer zal begrijpen.”

Nijmeijer, bij de FARC bekend onder de naam Alexandra Nariño, had een prominente rol als onderhandelaar bij het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC. In de Verenigde Staten is ze aangeklaagd voor terrorisme. Ook Interpol vaardigde een arrestatiebevel tegen haar uit.

Dit is de brief die Tanja Nijmeijer aan de Farc-partij stuurde:

Beste kameraden:

Ik denk dat Als je jaren niet goed voelt bij wat er wordt besloten, besproken of gepland, dan is het tijd om op te stappen voordat je een obstakel wordt. Voor mij is de partij gemuteerd tot iets dat ik misschien nooit meer zal begrijpen. Maar wat ik zeker weet, is dat het niet meer bij mij past.

Ik verlaat de partij; ik zal geen partijtaken meer uitvoeren. Ik zal er voor jullie zijn voor alles wat u persoonlijk nodig heeft, want ik vertrek met een oprechte waardering voor velen van u.

Met vriendelijke groet,

Alexandra Nariño.

Bron :
Foto:elespectador.com