Tayrona Park is weer open voor het publiek

Het Tayrona park, bekend om haar overweldigende natuur en adembenemende stranden is weer toegankelijk voor  het publiek. Het park was de gehele maand november gesloten om het ecosysteem tot rust te laten komen en herstel te bieden.

John Jairo Restrepo, directeur van het park, heeft samen met de vier stammen in de Sierra Nevada de Santa Marta besloten het park voor een maand te sluiten om het zich te herstellen en te beschermen tegen de schade die veroorzaakt wordt door het fenomeen El Niño.

De beheerders van het park hebben vissen, schildpadden en walvissen weer zien terugkeren in de baai en in de bossen de jaguar, de tijgerkat, de paca, de pardelkat, goudhazen en otters. Er zijn ook nieuwe vogelsoorten ontdekt door de beheerders. De dieren zijn volgens de beheerders weer zichtbaar omdat ze niet worden opgeschrikt door toeristen. Daarnaast zijn er 1200 zakken aan afval,  veroorzaakt door toeristen, opgeruimd in het park.

Er zijn weerstations in het park geplaatst om de weersveranderingen goed te monitoren zodat er eerder kan worden ingegrepen tegen eventuele schade.

In de baaien Gairaca en Neguanje zijn drie koraal kwekerijen geplaatst en 126 verschillende soorten koraal in de zee geplant.

De stammen in het natuurpark hebben afgelopen maand zich bezig gehouden met geestelijke en spirituele uitvoeringen  om de natuur weer in balans te brengen. Door de toename van toeristen werd de inheemse bevolking beperkt in het uitvoeren van hun religieuze ceremonies aldus de woordvoerder van de vier stammen, Jorge Novita.  “Wij pleiten niet om het park voor altijd te sluiten, juridisch gezien kan dit ook niet, maar we omarmen het plan om het een of twee keer per jaar te doen. Voor vele toeristen is dit een teleurstelling, maar voor ons is het een geestelijke winst tegenover het natuurbehoud en de biodiversiteit”, zegt Novita.

Het fenomeen El Niño, dat heel Colombia treft, veroorzaakt veel droogte in het land. “Ook al is een periode van een maand niet genoeg om volledig te herstellen van de droogte, de regenval van november heeft het park goed gedaan, aldus Restrepo.