Ten minste 6 FARC-dissidenten gedood in militaire operatie in Arauca

Ten minste zes vermoedelijke dissidente FARC-rebellen werden gedood tijdens een militaire operatie in het oostelijke departement Arauca, zei de Colombiaanse minister van Defensie zaterdag.

Diego Molano zei dat onder de gedode rebellen Hilahin Mahecha alias Jaime Chucula was, een leider van het 10e Front van de dissidente FARC-beweging in Arauca nabij de grens met Venezuela.

Molana zei dat de operatie op vrijdag in een landelijk gebied van de stad Puerto Rondón in Arauca “de ruggengraat van de FARC-dissidenten heeft gebroken”.

Hij zei dat het 10e Front “meer dan 150 mensen heeft vermoord en families heeft ontheemd en hen heeft gedwongen hun huizen en gemeenschappen te verlaten.”

De gewapende groep doodde tientallen mensen in Arauca als onderdeel van een oorlog die wordt gevoerd door de FARC-dissidenten tegen de guerrilla’s van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) voor territoriale controle van de grensregio.

Het Ministerie van Defensie zegt dat Néstor Gregorio Vera Fernández, bekend onder de schuilnaam Iván Mordisco, een van de meest gezochte guerrillastrijders van het land, aan het hoofd staat van het 10e Front.

De minister, die naar Arauca reisde, zei dat veiligheidstroepen 91 rebellen hebben gedood, waaronder zes dissidente leiders van de FARC en het ELN, sinds de regering in januari het stabilisatieplan lanceerde om de orde te herstellen na een golf van geweld tussen de twee guerrillagroepen.

“Het offensief tegen de twee rebellengroepen is permanent, daarom handhaven wij 7.000 manschappen van de regeringstroepen om de leiders te ontmantelen en de structuren (van de gewapende groepen) te verzwakken,” zei hij.

Bron :
Foto:elpais.com.co