Tientallen gewonden bij aanslag op legerbasis in Cúcuta

Bij een aanslag op een militaire basis in Cúcuta, in het oosten van Colombia, zijn tientallen mensen gewond geraakt. Dat hebben de autoriteiten gezegd. Drie slachtoffers zijn er ernstig aan toe.

Volgens de autoriteiten zijn er zeker 36 mensen dinsdagmiddag rond 15.30 uur (lokale tijd) gewond geraakt door een autobom die explodeerde op een legerbasis van de 30e brigade in de stad Cúcuta, die grenst aan Venezuela.

De ontploffing werd vastgelegd op verschillende video’s die op sociale netwerken circuleerden. Op de video’s waren twee explosies te horen.  

President Iván Duque heeft de minister van Defensie en de militaire leiding opdracht gegeven om naar de hoofdstad van het departement te reizen om de situatie onder controle te krijgen.

Minister van Defensie, Diego Molano, zei tijdens een toespraak tot de media dat er 36 mensen gewond raakten bij de aanslag en dat drie “enigszins ernstig” er aan toe waren. Hij bevestigde ook dat de autobom de militaire basis binnenkwam, omdat twee mensen zich voordeden als ambtenaren en dat de witte vrachtwagen twee explosies veroorzaakte die niet alleen verwondingen veroorzaakten, maar ook de infrastructuur van de militaire basis aantastten.

Molano verzekerde dat een speciaal onderzoeksteam er alles er aan zullen doen om de feiten op te helderen en de verantwoordelijken te vinden. “De komende uren zal president Iván Duque een veiligheidsraad in de stad leiden. Niets en niemand maakt onze publieke macht bang. Al degenen die de integriteit van onze soldaten willen aantasten, zijn schurken en zullen boeten’, zei Molano.

De minister van Defensie, zei ook dat de meeste van de getroffen mensen geen grote gezondheidsrisico’s lopen en al worden behandeld in gezondheidscentra.

Molano verwees in zijn toespraak naar mogelijke verantwoordelijken: “Wij verwerpen deze verachtelijke daad waarmee men het leven van onze soldaten op een laffe manier trachtte aan te tasten. Als eerste hypothese gaan wij ervan uit dat de ELN-guerrilla’s hierbij betrokken waren, maar wij onderzoeken ook de mogelijke deelname van het 33ste front van de FARC-dissidenten.

Cúcuta is een strategisch gelegen stad voor drugssmokkel tussen Venezuela en Colombia. De regio behoorde in het verleden tot het territorium van de FARC, maar inmiddels zijn er andere paramilitaire groepen actief. Het Colombiaanse leger vecht er onder meer tegen de guerrillabeweging ELN en splintergroeperingen van de FARC. Ook zijn er verschillende drugsbendes actief.

Tijdens de aanslag waren ook Amerikaanse militairen op de basis aanwezig. Zij zijn in het land om de Colombianen te ondersteunen bij hun strijd tegen drugs. “Een klein aantal Amerikaanse militairen bevond zich op de Colombiaanse militaire basis in Cúcuta, in opleiding bij een Colombiaanse eenheid, op het moment van de explosie. Al het Amerikaanse personeel is geverifieerd en er zijn geen meldingen van ernstige verwondingen”, meldde het Twitteraccount van de Amerikaanse ambassade, na berichten op sociale media over Amerikaanse soldaten die gewond waren geraakt bij de aanval.

Bron :
Foto:caracol.com.co