Toegang tot 11 mijnwerkers in ingestorte goudmijn nadert

Er is optimisme dat binnenkort het mogelijk zal zijn om toegang te krijgen tot het zinkgat waar zich sinds vrijdag 26 maart 11 mijnwerkers begeven.

Reddingswerkers in Colombia proberen al meer dan 2 weken lang de lichamen van elf mijnwerkers te vinden in een illegale goudmijn in de gemeente Neira, in het departement Caldas. De lichamen bevinden zich zeventien meter onder de grond in een zinkgat dat is ontstaan door een aardverschuiving door een plotselinge overstroming als gevolg van hevige regens.

Met behulp van krachtige motorpompen was het mogelijk om tot 12 meter droog te pompen en moet er nog 5 meter gedaan worden om het zinkgat te bereiken.

Het meest recente rapport van het Nationaal Agentschap voor de Mijnbouw (ANM) geeft aan dat het water dat lekt van de rivier naar de goudmijn waar de noodsituatie plaatsvond sinds 26 maart in de middag al onder controle is. Door middel van de bouw van een dam is de doorgang van het water van de Cauca-rivier in het dorp El Bosque in Neira gestopt, zodat het zinkgat niet meer werd gevuld door rivierwater. 

Een van de mijnwerkers die werken aan het redden van zijn metgezellen, Juan Carlos Bermúdez, zei op Caracol Radio dat er optimisme heerst dat het binnenkort mogelijk zal zijn om toegang te krijgen tot de binnenkant van het zinkgat om de lichamen eruit te halen.

Bron :
Foto:Óscar M. Ramírez