Totó La Momposina “koningin van de cumbia” treedt op in Nederland

De legendarische Colombiaanse zangeres Totó La Momposina gaat optreden in Nederland. De koningin van de cumbia brengt een bezoek aan Eindhoven, Nijmegen en Groningen.

De muziek van deze charismatische zangeres is een unieke mix van cumbia, salsa, bolero, Colombiaans-Afrikaanse, Indiase en Spaanse invloeden.

Sonia Bazanta Vides, alias Totó La Momposina, groeide op aan de Caribische kust van Colombia, een broeinest van muziek als cumbia, chalupa, garabato en mapale. De Colombiaanse beheerst al deze stijlen en staat te boek als een ‘cantadora’, een volkszangeres, die de liederen in hun puurste vorm doorgeeft aan jongere zangeressen en zo de traditie bewaakt.

Op haar eigen website stelt ze: ‘De oudste inwoners van het land, de Indianen, gaven ons hun poëzie en de Afrikanen hun trommels, de Spanjaarden namen de gitaar mee en de Duitsers de accordeon’.

De onbetwiste koningin van de cumbia is zo geliefd, dat de Colombiaanse schrijver Gabriel Garcia Marquéz haar in 1982 meenam naar Stockholm om hem toe te zingen toen hij de Nobelprijs voor literatuur kreeg. Deze icoon uit de Colombiaanse muziekwereld ontving in 2013 een Latin Grammy Lifetime Achievement Award.

Met haar tournee in Nederland viert de 76-jarige zangeres het verschijnen van haar tweede retrospectief-album Oye Manita.

Zaterdag 3 juni – Eindhoven – 20:15 uur
Muziekgebouw Eindhoven

Zondag 4 juni – Nijmegen – 20.30 uur
Music Meeting – Afro-Latin Night

Dinsdag 6 juni – Groningen – 20:30 uur
Oosterpoort