Tour Colombia 2.1 vandaag van start

Tour Colombia 2.1 is nog vrij nieuw in de wereld van de wielrenners. Sterker nog, vorig jaar werd de eerste editie pas gehouden. De wedstrijd, toen nog onder de naam Colombia Oro y Paz heeft in de eerste editie meteen een goede indruk achtergelaten. De ronde bestond uit drie relatief vlakke etappes waarin Fernando Gaviria steeds de snelste sprinter was, maar werd afgesloten met drie loodzware bergritten. Alhoewel Nairo Quintana de beste kaarten in handen had, wonnen Rigoberto Uran en Dayer Quintana de laatste twee etappes en werd toptalent Egan Bernal uiteindelijke winnaar van het eindklassement.

Vorig seizoen deed de organisatie nog de noordelijke departementen Valle del Cauca, Caldas, Risaralda en Quindío aan. Dit jaar heeft de rittenkoers gekozen voor een vijfdaags verblijf in het departement Antioquia, met een kort uitstapje naar Valle del Cauca. Voor het eerst is er dit jaar een ploegentijdrit, die in het centrum van Medellín wordt gehouden. Dat de ronde er begint, is niet verrassend, want Medellín is een echte koersstad. Zo werd er vorig jaar nog het nationaal kampioenschap georganiseerd. Na die tijdrit op de openingsdag volgen drie uitgelezen kansen voor sprinters. Na een wat meer heuvelachtige etappe wordt de zesdaagse afgesloten met een bergrit naar de top van Alto de Palmas.

Tour Colombia 2.1 heeft een indrukwekkende deelnemerslijst. Alleen al aan Colombianen staat er een deelnemerslijst op papier om ‘u’ tegen te zeggen: Nairo Quintana (oud-winnaar Giro en Vuelta), Winner Anacona (in januari eindwinnaar Ronde van San Juan), Sky-talenten Bernal én Ivan Ramiro Sosa, Urán (tweede in Giro én Tour), Miguel Ángel López (derde in Giro én Vuelta), de broers Sergio en Sebastián Henao (tegenwoordig niét meer in dezelfde ploeg), en de sprinters Gaviria (UAE Team Emirates) en Hodeg (Deceuninck-Quick Step).

Maar daar is het nog niet mee gedaan. Zo doet ook Chris Froome, Girowinnaar van 2018 én viervoudig winnaar van de Tour de France, mee aan de Tour Colombia 2.1. Verder maken Julian Alaphilippe, Luik-Bastenaken-Luik-winnaar Bob Jungels, Marc Soler en Taylor Phinney hun opwachting in Zuid-Amerika.

De zesdaagse Tour Colombia 2.1 is te zien op de Amerikaanse televisiezender ESPN. Zij zenden online ook een livestream uit.

Chris Froome, Egan Bernal en de burgemeester van Medellín, Federico Gutiérrez, tijdens de presentaties van de wielerploegen in het Atanasio Girardot stadion.