Tropische storm zal naar verwachting de Atlantische kust van Colombia en de Caribische eilanden treffen

Er ontwikkelt zich een tropische storm in het Caribisch gebied. Er worden hevige winden en zware regenval verwacht. Het Colombiaanse instituut voor Hydrologie, Meteorologie en Milieukunde (IDEAM) heeft een rood alarm afgegeven en de plaatselijke autoriteiten gewaarschuwd dat zij zich moeten voorbereiden op overstromingen en aardverschuivingen. Verwacht wordt dat de storm vandaag in Colombia de kust zal bereiken.

De Amerikaanse National Oceanic & Atmospheric Administration (NOAA) heeft vandaag verdere richtlijnen uitgegeven, waarin staat dat er zware regenval wordt verwacht op de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire, Curaçao), delen van het noorden van Venezuela, en het noordoosten van Colombia tot donderdagochtend, en dat de storm Nicaragua en Costa Rica zal bereiken tegen vrijdag. Gebieden met overstromingen worden verwacht, samen met de mogelijkheid van modderstromen.

Windsnelheden tot tropische stormkracht worden vanavond verwacht boven de ABC-eilanden, en tropische stormomstandigheden worden vanavond en morgen verwacht langs de noordwestkust van Venezuela en de noordoostkust van Colombia.

Orkaancondities zijn mogelijk langs de Caribische kust van Nicaragua tegen het eind van vrijdag, met tropische stormcondities mogelijk tegen vrijdagmiddag.

Colombia’s archipel van San Andrés en Providencia, liggen direct in het pad van de huidige storm. De eilanden, vooral Providencia, werden zwaar beschadigd door orkaan Iota, die in november 2020 toesloeg. Providencia is deze maand pas weer opengegaan voor toeristen.

Bron :
Foto:caracol.com.co