Trump: Colombia moet het besproeien van coca met glyfosaat hervatten

Colombia zal het sproeien van herbicide glyfosaat vanuit de lucht op cocagewassen, het belangrijkste ingrediënt van cocaïne, moeten hervatten om het te vernietigen, zei de Amerikaanse president Donald Trump maandag tijdens een bijeenkomst met de Colombiaanse president Ivan Duque.

Colombia streeft ernaar 130.000 hectare coca uit te roeien met behulp van een reeks instrumenten, waaronder de mogelijke herinvoering van besproeiing met glyfosaat vanuit de lucht.

“Je zult moeten sproeien,” zei Trump tegen journalisten tijdens een vergadering van het Witte Huis met Duque. “Als je niet sproeit, kom je niet van de coca af, dus moet je sproeien met betrekking tot de drugs in Colombia.”

Duque zei dat het sproeien vanuit de lucht moet worden gecombineerd met handmatige uitroeiing. “We moeten alle elementen die we hebben combineren; natuurlijk het precisiespuiten, maar ook de recordhoogtepunten die we in 2019 bereikten op het gebied van handmatige uitroeiing en ook het ontmantelen van de drugskartels”.

Colombia heeft het besproeien van coca-gewassen vanuit de lucht met glyfosaat in oktober 2015 opgeschort, naar aanleiding van een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarin staat dat het kankerverwekkend is en potentieel schadelijke is voor de menselijke gezondheid en het milieu.

Maar eind 2019 presenteerde de regering van Duque een ontwerpbesluit om het besproeien van illegale druggewassen vanuit de lucht te hervatten, met als argument dat het enige instrument is om de toename van de cocateelt in te dammen.

Bron :
Foto:WRadio