Trump roept Santos op om hulp te bieden bij drugsbestrijding

President Donald Trump heeft in een brief gezegd aan zijn Colombiaanse tegenhanger Juan Manuel Santos, dat hij zich zorgen maakt over de “buitengewone” toename van cocagewassen in Colombia.

Trump vroeg Santos om hulp bij het terugdringen van de cocaproductie en de handel in drugs in Colombia om te voorkomen dat ze de Verenigde Staten binnenkomen, volgens de brief van 24 oktober.

De president van de VS zei dat hij in september een verklaring had ondertekende waarin hij zijn bezorgdheid uitsprak over de buitengewone groei van de cocateelt en de productie van cocaïne in Colombia.

“Ik maak mij zorgen omdat ik de mensen in de Verenigde Staten heb beloofd dat we de drugs die over onze grenzen worden gesmokkeld tegen te houden en ik heb uw hulp nodig om de productie van en de handel in drugs in Colombia te verminderen”, schreef Trump.

Colombia is ’s werelds grootste producent van cocabladeren en volgens de VN ook de grootste bron van cocaïne, met een productie van 866 ton in 2016.

“Ik vertrouw erop dat uw inspanningen zullen helpen het probleem van de cocaïneproductie te verminderen”, voegde Trump toe.

Santos interpreteerde de boodschap als “steun” en “erkenning” van de inspanningen van zijn regering om illegale gewassen uit te roeien. Dit wordt gedaan door de gewassen met de hand uit te roeien en de boeren aan te moedigen om andere gewassen te gebruiken in plaats van coca.

“We zijn het land geweest dat het meest heeft gestreden in deze oorlog tegen drugshandel, die de meeste offers heeft gebracht, en geen enkel land ter wereld heeft zoveel mensenlevens opgeofferd”, vertelde Santos tijdens een persconferentie in het parlementsgebouw.

President Trump heeft president Santos meerdere malen ontmoet en met hem over vele kwesties gesproken, waaronder het probleem van illegale drugs. De twee leiders zijn sterke bondgenoten bij het tegengaan van de illegale drugshandel.