Tweede opperbevelhebber Clan del Golfo opgepakt

Speciale troepen van het Colombiaanse leger hebben de op een na belangrijkste kopstuk opgepakt van de criminele organisatie Clan del Golfo.

De nummer twee van de grootste criminele organisatie van Colombia, Carlos Mario Tuberquia Moreno, alias Nicolas, werd tijdens een operatie in het departement Antioquia gevangengenomen.

De tweede opperbevelhebber was voorheen lid van Autodefensa Campesinas (Boeren Zelfverdedigingskrachten) en werd in 2005 gedemobiliseerd tijdens het vredesproces van de paramilitaire groepen. Nicolas verkoos met andere gedemobiliseerde paramilitairen om aan de illegale zijde te blijven en ontwikkelde zich met Clan del Golfo tot de grootste criminele organisatie van Colombia.

Clan del Golfo is voortgekomen uit een rechtse paramilitaire beweging en is voornamelijk bezig met afpersing en drugshandel. Het hoofd van de Clan del Golfo is Dairo Antonio Úsuga alias Otoniel en is niet voor niets de meest gezochte persoon in Colombia. Er is een premie van vijf miljoen dollar uitgeloofd voor wie hem in de handen van Justitie kan spelen.