Tweede regenseizoen in Colombia eist 20 doden

Het tweede regenseizoen van Colombia, dat in oktober begon, heeft 20 levens geëist, 66 gewonden en een vermiste.

Het  Colombiaanse orgaan voor rampenbestrijding en crisisbeheersing (UNGRD) zei in een verklaring dat na twee maanden van aanvang van het tweede regenseizoen van 2019, 214 incidenten in 155 gemeenten in 26 van de 32 departementen zijn geregistreerd.

In noodgevallen zijn 9.221 gezinnen getroffen, zijn 43 huizen helemaal vernield en van 4.607 huizen is er sprake van mogelijke instorting.

De departementen, die het grootste aantal getroffen gezinnen hadden, zijn Antioquia, Bolívar, Atlántico, Magdalena en Cesar.

Colombia kent twee regenseizoenen per jaar, de eerste van maart tot juni en de tweede van oktober tot december.

Wat de regentijd betreft, heeft het Colombiaanse instituut voor Hydrologie, Meteorologie en Milieukunde (IDEAM) in de departementen Boyacá, Cundinamarca, Antioquia, Caldas, Quindío, Nariño en Meta code rood uitgeroepen vanwege mogelijke aardverschuivingen.

In de loop van 2019 werden 1.276 incidenten geregistreerd als gevolg van de regens, waarbij stormen, overstromingen en aardverschuivingen het vaakst voorkwamen, met 125 doden, 166 gewonden, 11 vermisten en 72.700 getroffen gezinnen in 31 departementen als gevolg.

Bron :
Foto:eluniversal