Tweede VN-missie in Colombia gestart

De Verenigde Natie is in Colombia begonnen met zijn tweede missie, het realiseren van de herintegratie in de samenleving van voormalige FARC-guerrilla’s.

De eerste missie van de Verenigde Naties in Colombia was het monitoren van het ontwapeningsproces van de rebellen dat op 27 juni werd voltooid. De tweede missie legt haar focus op het integreren in de samenleving van de voormalige FARC-rebellen.

“We zijn blij dat het neerleggen van de wapens succesvol is afgerond,” zei Jean Arnault, de speciale vertegenwoordiger van de VN-secretaris-generaal voor Colombia en het hoofd van de VN-verificatiemissie in het land, in een persbericht. Hij voegde er aan toe dat de transitie van de rebellen een mogelijkheid biedt om de inspanningen voor de vrede in alle hoeken van het land te vergroten. “Door onze folow-up en verificatieactiviteiten zullen we Colombia blijven ondersteunen in het proces van het opbouwen van een stabiele en blijvende vrede.”

De VN-veiligheidsraad heeft begin juli unaniem een ​​resolutie goedgekeurd waarin een tweede missie van de Verenigde Naties in Colombia zal worden uitgevoerd. Deze missie is gericht op de politieke, economische en sociale re-integratie van de FARC-rebellen zoals beschreven in het vredesakkoord dat vorig jaar november door de Colombiaanse regering en de FARC is bereikt.