Twitter en YouTube blokkeren accounts van voormalige FARC-leiders

Sociaalnetwerksites Twitter en YouTube hebben de accounts geblokkeerd van twee voormalige FARC-leiders wegens het aanzetten tot geweld. Volgens Twitter zijn de tweets van de voormalige FARC-leiders in strijd met de gedragscode.

Nadat zowel het account van Iván Márquez, als dat van Jesús Santrich en de Segunda Marquetalia, door Twitter waren opgeschort, zei het bedrijf dat de maatregel is getroffen, omdat Twitter geen ruimte geeft aan terroristische organisaties, extremistische groeperingen of mensen die tot dergelijke groepen behoren.

“Terroristische organisaties of gewelddadige extremistische groepen, of mensen die zich bij hen aansluiten en hun illegale activiteiten promoten, worden niet getolereerd op Twitter. De gewelddaden die deze groepen plegen en bevorderen brengen de fysieke veiligheid en het welzijn van de mensen op wie ze zich richten in gevaar. Onze analyses in dit verband zijn gebaseerd op de nationale en internationale aanduidingen van terrorisme”, reageerde het bedrijf.

De schorsing werd aangekondigd in het kader van een verzoek van de Colombiaanse politie aan de netwerken Facebook, Twitter en YouTube om de bovengenoemde accounts te blokkeren, waarvan de laatste twee het verzoek aanvaardden. “We hebben brieven geschreven aan deze sociaalnetwerksites, omdat Márquez en Santrich van de Segunda Marquetalia gewapend zijn en aanzetten tot terrorisme. Iets wat we niet kunnen toestaan”, zei het hoofd van de politie Jorge Luis Vargas Valencia.

In augustus 2019 kondigden de voormalige FARC-leiders Iván Márquez en Jesús Santrich via een videoboodschap aan de wapens weer op te pakken en spraken over het begin van een nieuwe fase in de gewapende strijd. Deze dissidenten, die zich niet konden vinden in het vredesakkoord van 2016 tussen de guerrillabeweging FARC en de Colombiaanse regering, schuilt zich achter de naam Segunda Marquetalia.

Márquez en Santrich, beide voortvluchtig, wilden niet via het vredestribunaal berecht worden en zitten volgens de Colombiaanse autoriteiten in Venezuela verscholen. Het vredestribunaal dat belast is met de beoordeling van de ernstigste misdaden van het gewapende conflict, ontzegt Márquez en Santrich de strafrechtelijke voordelen die in het vredesakkoord zijn vastgelegd. In het geval van hun arrestatie zouden ze via het gewone rechtssysteem berecht worden.

Bron :
Foto:diariodelsur.com.co